Washington, 25. studenog 2019.

Izbori za Predsjednika Republike Hrvatske - objava biračima

IZBORI ZA PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE
OBAVIJEST BIRAČIMA


Vlada Republike Hrvatske je dana 14. studenog 2019. godine donijela Odluku o raspisivanju izbora za Predsjednika Republike Hrvatske. Za dan održavanja izbora određena je nedjelja 22. prosinca 2019. godine, od 7:00-19:00 sati po lokalnom vremenu.

U Sjedinjenim Američkim državama izbori će se održavati na izbornim mjestima u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Washingtonu te Generalnim konzulatima u New Yorku, Chicagu i Los Angelesu.

Svi birači mogu do 11. prosinca 2019. godine, provjeriti svoje podatke upisane u registar birača na mrežnoj stranici  Ministarstva uprave https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/.

Birači koji imaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj zatražit će PRETHODNU REGISTRACIJU pri nadležnom diplomatsko/konzularnom predstavništvu u SAD-u, odnosno Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Washingtonu, Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u New Yorku, Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Chicagu ili Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Los Angelesu.

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, ukoliko nemaju izdanu e-osobnu iskaznicu, moraju se AKTIVNO REGISTRIRATI kako bi glasovali. Zahtjevi za aktivnu ili prethodnu registraciju u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Washingtonu zaprimaju se neposredno, putem pošte, telefaksa ili elektronske pošte. Uz zahtjev se mora priložiti i preslika valjanog identifikacijskog dokumenta (osobna iskaznica ili putovnica). Zahtjevi za aktivnu ili prethodnu registraciju mogu se podnositi zaključno do srijede 11. prosinca 2019. godine.

Od podnošenja zahtjeva za aktivnu registraciju izuzeti su birači – hrvatski državljani koji nemaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj, a kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske. Navedeni birači će se po službenoj dužnosti aktivno registrirati za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta upisanoj u osobnoj iskaznici. Ukoliko na dan izbora žele glasovati izvan svog mjesta prebivališta odnosno pripadajućeg diplomatsko-konzularnog predstavništva, moraju do 11. prosinca 2019. godine zatražiti promjenu mjesta aktivne registracije (drugo diplomatsko-konzularno predstavništvo odnosno mjesto u Republici Hrvatskoj)

Birači koji imaju pristup Sustavu e-Građani mogu podnijeti zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju putem Sustava e-Građani.

S obzirom na mogućnost održavanja drugog kruga glasovanja, pozivaju se birači da se prilikom podnošenja zahtjeva za prvi krug glasovanja, izjasne i za drugi krug glasovanja.

Na mrežnoj stranici Ministarstva uprave https://uprava.gov.hr/predsjednicki-izbori-2019/13319, dostupni su svi obrasci zahtjeva te podaci o adresama nadležnih ureda.

Za sve dodatne informacije, ljubazno molimo da nam se obratite na broj telefona (202) 588-5899 ili elektronskim putem: crocons.washington@mvep.hr.

ZAHTJEV ZA AKTIVNU I PRETHODNU REGISTRACIJU
ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD AKTIVNE REGISTRACIJE
ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD PRETHODNE REGISTRACIJE
ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA AKTIVNE REGISTRACIJE
ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA PRETHODNE REGISTRACIJE