Pittsburgh, 22. rujna 2019.

Ministar Grlić Radman na obilježavanju 125. obljetnice Hrvatske bratske zajednice u Pittsburghu

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u ime predsjednika Vlade RH na proslavi 125. obljetnice osnutka Hrvatske bratske zajednice u Pittsburghu 21. i 22. rujna 2019. godine. Glavna gošća obilježavanja ove proslave bila je Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Hrvatska bratska zajednica (Croatian Fraternal Union), najstarija je i najveća potporna udruga hrvatskih iseljenika u SAD-u. Od prvih dana osnutka pa sve do danas, odigrala je veliku ulogu među Hrvatima zaposlenim poglavito u rudarskoj industriji i proizvodnji čelika. Posvećena je očuvanju hrvatskog jezika, kulture i identiteta te pomaganju Domovini.

Na svečanoj proslavi u Pittsburghu ministar Grlić Radman čestitao je gospodinu Edwardu Pezi, predsjedniku Hrvatske bratske zajednice, ovu značajnu obljetnicu te poručio kako Hrvatska nikad neće zaboraviti pomoć koju joj je Zajednica pružila tijekom i nakon Domovinskog rata.

„Vi ste pridonijeli izgradnji moderne hrvatske države i hrvatskog društva te ste zaslužni za naš zajednički uspjeh. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i nadalje će biti partner Hrvatskoj bratskoj zajednici i našim iseljenicima, a vrata Veleposlanstva i konzulata Republike Hrvatske uvijek će vam biti otvorena za daljnju pomoć u njegovanju ovih odnosa - u jačanju i snaženju hrvatskog patriotskog duha i ljubavi prema našoj i vašoj Hrvatskoj“, naglasio je u svom obraćanju ministar Grlić Radman te pozvao iseljenike na poslovnu suradnju s Hrvatskom.

Za kraj je hrvatski šef diplomacije istaknuo: “Ujedinimo naša srca u jedno veliko hrvatsko srce!”

Proslava je uključila svetu misu u crkvi svetog Nikole, koju je predvodio čikaški nadbiskup kardinal Blaž Čupić uz koncelebraciju biskupa grada Pittsburga Davida Allena Zubika te brojnih svećenika. Ministar Grlić Radman je razgledao mural umjetnika Maxa Vanke u istoimenoj crkvi te Hrvatski kulturni muzej „Bernard M. Luketich“, koji sadrži jednu od najbogatijih zbirki hrvatske kulturne baštine u inozemstvu.

Tijekom boravka u Pittsburghu, ministar Grlić Radman sastao se i s predsjednikom Nacionalne federacije američkih Hrvata Stevenom Rukavinom.