München, 14. veljače 2020.

Ministar Grlić Radman s državnim tajnikom SAD-a Michaelom R. Pompeom

Na marginama 56. konferenciji o sigurnosti u Münchenu u petak, 14. veljače 2020. godine, ministar Grlić Radman održao je bilateralni sastanak s Michaelom R. Pompeom, državnim tajnikom Sjedinjenih Američkih Država.

Tijekom susreta potvrđeni su prijateljski odnosi Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, te je dogovoren nastavak suradnje na prioritetnim temama od zajedničkog interesa, poput obrane i sigurnosti, gospodarske i energetske suradnje. Potvrđena je izvrsna obrambena suradnja, kako bilateralna, tako i u sklopu NATO-a, te su razmijenjena mišljenja o budućnosti NATO-ovih mirovnih misija, operacija i aktivnosti. Državni tajnik Pompeo zahvalio je Hrvatskoj na velikom doprinosu međunarodnom miru i sigurnosti.

Ministar Grlić Radman izvijestio je državnog tajnika Pompea o prioritetima i aktivnostima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Sugovornici su istaknuli važnost transatlantskih odnosa i zajedničkog pristupa Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država kriznim žarištima u svijetu. Posebno je naglašena potreba daljnje koordinacije i angažmana na Bliskom istoku, uključujući Bliskoistočni mirovni proces i nuklearni sporazum s Iranom

Ministar Grlić Radman iznio je poglede Hrvatske na proširenje Europske unije na jugoistok Europe, jednom od prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. Sugovornici su se složili da proces europskih i euroatlantskih integracija predstavlja jedini put za postizanje dugoročnog mira, stabilnosti i gospodarskog razvoja zemalja jugoistočne Europe. Državni tajnik Pompeo ponovio je predanost Sjedinjenih Američkih Država ovom cilju važnom za stabilnost europskog kontinenta.

Ovom prilikom ministar Grlić Radman istaknuo je i teme značajne za Hrvatsku, poput ukidanja viza za hrvatske državljane koji putuju u SAD i sklapanje Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja - na kojima Hrvatska sustavno i predano radi.